UUTTA TEATTERIA PERUSTETAAN
Hirvensalon Nuorisoteatteri ry., “Hirvarit”, perustettiin muutaman hirvensalolaisen kulttuuriaktiivin aloitteesta helmikuussa 2014. Käynnistystä ja toimintaa kutsuttiin johtamaan teatteriohjaaja ja Kaarinan Nuorisoteatterin pitkäaikainen johtaja Minna-Stiina Saaristo-Vellinki.
Toiminta aloitettiin kevään mittaisella teatteri-ilmaisun peruskurssilla, 14 nuoren voimin ja Saaristo-Vellingin ohjaksissa. Kerran viikossa opeteltiin näyttelijäntyön alkeita 2,5 tuntia kerrallaan.
21.5.2014 pidettiin Hirvensalon Nuorisoteatterin ensimmäinen jäsenkokous, joka laati yhdistykselle perustamiskirjan ja säännöt, määritti jäsenten ikärajaksi 11 vuotta, sekä valitsi teatterille sen ensimmäisen johtokunnan, joka koostui aikuis- ja nuorisojäsenistä. Tässä yhteydessä teatteri myös rekisteröityi viralliseksi yhdistykseksi.
Jo perustamisesta lähtien oli teatterille tullut kyselyitä myös 11 ikävuotta nuorempien lasten mahdollisuudesta osallistua teatterin toimintaan. Tähän huutoon vastattiin syyskuun 2014 alussa perustamalla teatterille lapsijaosto, joka myöhemmin sai leikkisän nimen “Pikkuhirvarit”. Ryhmän myötä teatterin jäsenyyden ikäraja laski 6 ikävuoteen.
Hirvareiden alkutapaleen suurimpana ongelmana oli oman tilan puute. Hirvensalolainen Wäinö Aaltosen koulu tarjosi ystävällisesti luokkatilojaan harjoitusten ja kokousten pitopaikaksi, mutta esitystoimintaan tilat eivät sopineet. Niinpä teatteri joutui etsimään esityspaikkaa tuotanto kerrallaan ja suunnittelemaan esitysaikataulunsa lainatilojen asettamilla ehdoilla.
SANOISTA TEKOIHIN
Hirvensalon nuorisoteatterin tavoitteena on tarjota mielekästä, itsetuntoa ja esiintymistaitoja kehittävää harrastustoimintaa saarialueen lapsille ja nuorille, sekä valmistaa laadukkaita teatteriesityksiä lapsia ja nuoria kiinnostavista aiheista. Turun Teatterisäätiön upealla tuella, sekä erään Hirvensalolaisen kuntapäättäjän mittavalla rahalahjalla teatteri saattoi aloittaa toimintansa ja näytelmäesitysten valmistelun ilman lainarahoitusta tai musertavia katsojatavoitteita.
Teatterin ensimmäinen oma näytelmätuotanto oli Sisko tahtoisin jäädä. Se perustui Marja Pyykön samannimiseen elokuvaan vuodelta 2010, ja oli ensimmäinen tästä elokuvasta tehty näytelmäsovitus. Tekstin dramatisoi ja esityksen ohjasi teatterinjohtaja Saaristo-Vellinki. Näytelmä sai ensi-iltansa 29.3.2015 Nuorisotalo Moose´sin tiloissa, ja keräsi valtavasti kiitosta niin katsojilta kuin kriitikoiltakin. Tuotannon markkinointi jäi kuitenkin puolitiehen, eikä yleisöä löytänyt paikalle toivotusti. Mieltä lämmitti kuitenkin Turun teatterikerhon “Vuoden nuori taiteilija” -palkinto, joka myönnettiin näytelmän pääkolmikolle eläytyvästä ja koskettavasta roolityöstä.
1,5 kuukautta myöhemmin oli Pikkuhirvareiden aika tuoda oma lapsienergiansa näyttömölle. Ryhmän vetäjä, Pauliina Laaksonen-Elden käsikirjoitti ja ohjasi vanhojen kansantarujen pohjalta sikermän Hölmöläiset, jonka ensi-ilta oli 17.5., niin ikään Nuorisotalo Moose´sissa. Jäsenten nuoren iän vuoksi näytöksiä pidettiin vain kuusi, mutta niissäkin lasten innostus teatterin tekemiseen raikui katsomoon saakka!
(Sisko tahtoisin jäädä -näytelmän pääkaksikko
Siiri (Henni Rinne) ja Emilia (Enna Piitulainen).
Kuva, Henrika Bäcklund, juliste, Marcus Lindén)
Syksyllä 2015 Hirvarit otti jälleen uusia jäseniä joukkoonsa, niin lapsi- kuin Nuorisoryhmäänkin ja aloitti kevään 2016 näytelmien harjoitukset.
VUOSI 2016
Moose´sin nuorisotila ei aikataulujensa puitteissa voinut enää tarjota esitysaikaa teatterin molemmille tuotannoille, ja niinpä Nuorisoryhmä joutui etsimään itselleen uuden “kotipesän” esityskauden ajaksi. Kun Hirvensalon alueelta ei kovasta etsimisestä huolimatta löytynyt sopivaa tilaa, oli jalkauduttava mantereen puolelle. Lausteen kupeessa sijaitseva, vuotta aiemmin vanhaan koulurakennukseen perustettu Kulttuuritalo Orpola ottikin hirvarinuoret lämpimästi vastaan, ja kaksi lasten- ja nuortenkulttuurin puolesta liputtavaa tahoa löysi toisensa.
Lapsijaoston lyhyempi esityskausi taas saatiin mahtumaan Moose´sin varauskirjaan, ja näin Pikkuhirvarit ehtivät ensi-iltaansa ennen nuoria. Robina Hood oli Pauliina Laaksonen-Eldenin dramatisoima ja ohjaama, 40 min. mittainen seikkailunäytelmä, jossa tuttu Robin Hoodin tarina sai aivan uudenlaisen tulkinnan. Esitys oli täynnä iloista tyttöenergiaa, kun lähes kaikkia rooleja -pääosa mukaan lukien- esittivät nuoret neidit. Tuotannosta oli yhteensä 7 esitystä ajalla 20.3.-10.4.2016.
(Kuva Robina Hood -esityksen harjoituksista Nuorisotalo Moose´silla.)
Saaristo-Vellingin dramatisoima ja Nuorisoryhmälle ohjaama Ella ja kaverit teatterissa sai ensi-iltansa vajaata kuukautta myöhemmin. Hirvensalolaisen teatterin esiintyminen Lausteella herätti yleisössä hiukan kummastusta, mutta lopulta katsojat löysivät tiensä Orpolan kodikkaaseen tilaan, ja riehakkaan humoristinen esitys sai varsin kiitollisen vastaanoton. Tuotannosta oli yhteensä 16 esitystä ajalla 8.4.-17.5.2016.
Kesälomien jälkeen syyskausi aloitetiin jo perinteeksi muodostuneella info- ja ilmoittautumistilaisuudella, jossa niin nuorten, kuin Pikkuhirvareidenkin ryhmät saivat jälleen uutta verta tuoreiden jäsenten myötä. Myös ohjaajapuolella tapahtui uutta, kun lapsijaostoa kaksi vuotta luotsanneen Pauliina Laaksonen-Eldenin paikan peri Turun Taideakatemian teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Loviisa Grubert. Sekä 11-henkinen Nuorisoryhmä Saaristo-Vellingin johdolla, että 14-päinen Pikkuhirvarit Grubertin ohjaksissa aloittivatkin innolla valmistautumisen uuteen teatterikevääseen!
VUOSI 2017
Teatterin molemmat ensi-illat valmistuivat siis jälleen kevätkaudella, ja tälläkin kertaa Hirvarit oli valinnut ohjelmistoon kotimaisia lasten- ja nuortennäytelmiä. Ensimmäisenä tuotantona nähtiin Pikkuhirvareiden Bremenin paras bändi, jonka esityskausi oli 26.3.-9.4.2017 (7 esitystä). Näytelmä oli Jorma Nurmisen ja Minna-Stiina Saaristo-Vellingin käsikirjoittama, humoristinen mukaelma tutusta Bremenin soittoniekkojen sadusta, ja saikin yleisönsä kikattamaan kippurassa Aasin, Kissan, Koiran ja Kukon toilailuille. Loviisa Grubertin johdolla Pikkuhirvarit sai muutenkin aivan uutta ryhtiä ja potkua toimintaansa, ja esitys oli sekä visuaalisesti, että taiteellisesti lapsijaoston tähänastisista näytelmistä korkeatasoisin.
Aivan pienempien kintereillä ensi-iltaansa saapui myös Nuorisoryhmän näytelmätuotanto, Jari Mäkipään lasten- ja nuortenromaaniin perustunut Etsiväkerho Hurrikaani ja kammokellarin arvoitus. Esitykset olivat jälleen kulttuuritalo Orpolan tiloissa, ajalla 21.4.-30.5.2017 (16 esitystä). Tuotanto sai kehuvat lehtikritiikit ja runsaasti kiittävää katsojapalautetta, mutta ei tavoittanut yleisöä toivotulla tavalla. Osa katsojista saattoi luulla jännityskomediana mainostettua esitystä oikeasti lapsille pelottavaksi, osa taas saattoi karsastaa itse esitystilaa, jossa jo edellisenä vuonna tuntunut vahva “maakellarin” haju aiheutti jopa allergisia oireita.
Hirvareiden kodittomuus alkoi muutenkin jo tuntua raskaalta: Tuotantojen myötä kertynyttä puvustusta, rekvisiittaa ja esitystekniikkaa varastoitiin jäsenten omissa kodeissa, ja lisäksi osa omaisuutta piti hävittää kokonaan niihin Orpolasta pinttyneen, voimakkaan hajun takia. Olikin selvää, että Orpolan ihanasta henkilökunnasta huolimatta emme enää voisi niissä tiloissa esiintyä.
Ratkaisu tilapulaan tulikin yllättävältä taholta: Hirvensalon laskettelurinteen taakse kaavaillun Syvälahden monitoimitalon suunnittelutyöryhmästä kysyttiin, haluaisiko Hirvarit tulla osaksi syksyllä 2018 valmistuvan talon käyttäjäkuntaa. Tästä alkoi hedelmällinen yhteistyö, jonka tuloksena oli teatterikäyttöön varusteltu näyttämötila valtavan monitoimitalon ytimessä, sekä Hirvareilla oma kotipesä, jossa harjoituksia, kursseja ja esityksiä pidetään aivan potentiaalisimman jäsenistömme ja yleisömme, lähes 600 Syvälahden koululaisen keskuudessa. Seurasimme siis malttamattomina talon rakennustöitä -kuitenkin tietoisina siitä, että kevätkausi 2018 piti vielä sinnitellä lainatilojen ehdoilla.
Syksyn 2017 teatteristartin myötä tilapula kävikin entistä akuutimmaksi, kun Hirvareiden jäsenmäärä kasvoi jälleen uusilla teatterikärpäsen puremilla lapsilla ja nuorilla. Jäsenistössä alkoi myös olla iso joukko 11-13 -vuotiaita esiteinejä, jotka tuntuivat liian “vanhoilta” Pikkuhirvareihin, mutta toisaalta kokemuksensa ja ikänsä puolesta eivät vielä olleet valmiita siirtymään suoraan Nuorisoryhmän puolellekaan. Hirvareihin perustettiin siis kolmas uusi harrasteryhmä, Valmennuskurssi, joka myöhemmin sai järjestysnumeron I. Kurssin tarkoitukseni oli (on tänäkin päivänä) syventää nuorten teatteri-ilmaisun taitoja haastavammin harjoittein, ja näin valmentaa heitä siirtymään Nuorisoryhmän tavoitteellisemman ja tiukempaa sitoutumista vaativan näytelmänryhmän pariin.
VUOSI 2018
Keväällä ryhmien harjoitukset siis jatkuivat Wäinö Aaltosen koulun tiloissa. Jo edellisen syksyn aikana oli kuitenkin tehty päätös siitä, että Nuorisoryhmä ei enää etsisi uutta esitystilaa tuotannolleen, vaan näytelmän ensi-ilta siirrettäisiin syksyyn, jolloin esitys voitaisiin toteuttaa Syvälahdessa. Näin ollen keväällä ensi-iltansa sai vain Pikkuhirvareiden tuotanto, jonka myötä jätettiin jäähyväiset jo neljä vuotta lainatilana toimineelle Moose´sin nuorisotalolle.
(Huipulla tuulee. Vasemmalta Pinja Vellinki, Frida Lillberg, Maria Rannikko, Hilla Kumara, Lilja Vellinki, Siiri Koskinen. Edessä Joska Purhonen. Kuva, Mika Nurmi Photography)
Loviisa Grubert jatkoi Pikkuhirvareiden ohjaajana, ja ryhmän näytelmäksi valittiin jatko-osa edellisen vuoden Bremen -tuotannolle. Niin ikään Jorma Nurmisen käsikirjoittama ja Minna-Stiina Saaristo-Vellingin sovittama Huipulla tuulee kertoi Kukon, aasin, kissa ja koiran perustaman ja nyt listaykköseksi nouseeen bändin myöhemmistä vaiheista, ja valotti huumorin keinoin myös kuuluisuuden varjopuolia. Jarno Saaristo säveltämä musiikki toi hauskan lisän vielä edellisvuosiakin korkeatasoisempaan tuotantoon, ja näytelmä saikin loistavat arvostelut, sekä rutkasti kiittävää katsojapalautetta. Tuotannon 9 esitystä pidettiin ajalla 22.4.-6.5.2018.
Syksyllä koittikin sitten hartaasti odotettu muutto uudenkarheaan Syvälahden monitoimitaloon, ja Nuorisoryhmän näytelmän harjoitukset pääsivät kunnolla vauhtiin tulevassa esitystilassa. Hirvareiden asettuminen uudisrakennukseen ei kuitenkaan sujunut aivan kitkattomasti: Jo alkusyksystä kävi ilmi, että talon tekniikka ja rakenteet eivät sittenkään muokkautuneet aivan ongelmitta teatterin käyttöön. Haasteita aiheuttivat mm. liiketunnistimilla toiva yleisvalaistus, voimallinen automaatti-ilmastointi, sekä valtavat kattoikkunat, joiden vuoksi teatteritilaa ei edelleenkään saa pimennettyä kokonaan. Keskusteluyhteys monitoimitalon ja koulun edustajien kanssa oli kuitenkin koko ajan avoin ja rakentaviin kompromissiratkaisuihin pyrkivä.
Marraskuussa Hirvarit siis korkkasi Syvälahden teatteritilan Nuorisoryhmän tuotannolla Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa. Saaristo-Vellingin dramatisoima ja ohjaama esitys kertoi koulumaailman digitalisaatiosta Ella -tarinoille tyypillisen, hulvattoman huumorin keinoin. Uutta kotipaikkaa haluttiin juhlistaa isosti, ja niinpä tuotanto oli Hirvareiden historian ensimmäinen musiikkinäytelmä. Teatterin “hovisäveltäjän”, Jarno Saariston menevät laulut siivittivätkin tuotannon Hirvareiden uuteen katsojaennätykseen, ja aikavälillä 2.11.-9.12.2018 pidetyt 16 esitystä keräsivät varauksettoman suosion niin katsojien, kuin kriitikoidenkin taholta. Teknisistä haasteista huolimatta Hirvarit siis nautti täysin rinnoin vuosien kodittomuuden päättymisestä ja “kotipesän” suomista mahdollisuuksista sekä esitys-, että opetustoimintaa silmällä pitäen.
(Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa. Takarivissä vasemmalta Rasmus Hakala, Aleksi Parkkola, Enna Piitulainen, Tekla Siltanen, Pirjo Kivioja, Reetta Isotupa-Siltanen, Sara ijäs ja Mikko Jäästö. Eturivissä vasemmalta Iida Liimula, Seela Moilanen ja Juha Siltanen. Kuva Mika Nurmi Photography.)
Syksyn 2018 teatteristartissa toteutettiinkin jo jonkin aikaa kytenyt idea jälleen uuden harrasteryhmän perustamisesta. Pikkuhirvarit -ryhmän ongelmaksi oli pikku hiljaa muodostumassa jäsenten liian laaja ikä- ja taitotason vaihtelu. Ratkaisuksi keksittiin Minihirvarit, 6-9 -vuotiaille tarkoitettu kurssiryhmä, joka vuoden mittaisella opetusjaksolla keskittyi teatteri-ilmaisun perusteisiin ja näin antoi kaikkein pienimmille jäsenillemme paremman pohjan näyttämötyöskentelyyn. Minien ensimmäisen kauden ohjaajina toimivat Hirvareiden Nuorisoryhmän kaikkein vanhimmat ja kokeneemmat nuoret. Kurssin edetessä nuoret kokivat kuitenkin opetuksen suunnittelun ja ryhmän ohjauksen, sekä koulunkäynnin ja omien harrastusten yhdistelmän liian raskaaksi, ja jatkossa myös Minihirvareiden ohjaus päätettiin antaa ammattilaisen käsiin.
Minien ryhmän perustamisen myötä alkoi hahmottua myös teatterin nykyinen. “Ryhmästä toiseen kasvamisen” periaate. Sen ideana on jäsenten siirtyminen 1-2 vuoden välein ikäryhmästä seuraavaan, joka toisen ryhmän ollessa kurssiryhmä ja joka toisen näytelmäproduktion tuottava ryhmä. Tällä tavoin varmistetaan se, että jokainen Hirvareiden jäsen pääsee tasaisin väliajoin toteuttamaan itseään näyttämöllä, mutta toisaalta, kurssien ansiosta myös omaa siihen tarvittavat valmiudet.
Syyskausi olikin Hirvareissa melkoista vilinää, kun Pikkuhirvarit-ryhmä harjoitteli kevään 2019 tuotantoa, Minihirvarit kokoontui omiin harjoituksiinsa, Nuorisoryhmä valmistautui Ella -tuotantoonsa ja uusi Valmennusryhmä II keskittyi syventäviin teatteri-ilmaisun opintoihin. Samaan aikaan Hirvarit osallistui ensimmäisen kerran Turun kirjamessuille, yhteisellä messupaikalla Kaarinan Nuorisoteatterin kanssa ja valmisteli teatterin ensimmäisiä, koko jäsenistölle ja näiden perheille yhteisiä joulujuhlia. Juhlista muodostuikin hauska ja lämminhenkinen päätös haasteelliselle syksylle. Jäsenten palava into, sekä satapäisen vanhempainjoukon vankkumaton tuki antoivat vahvan vakuuutuksen siitä, että Hirvarit oli löytänyt paikkansa turkulaisella teatterikentällä ja toteuttanut ansiokkaasti lupaustaan ammattitasoisesta lasten ja nuorten teatterista.
VUOSI 2019
Hirvareiden kevätkauden avasi jo totutusti Pikkuhirvareiden näytelmätuotanto. Tällä kertaa Loviisa Gubertin ohjauksessa valmistui satunäytelmä Puuhiset, joka Saaristo-Vellingin dramatisoimana perustui rakastetun lastenkirjailija Marjatta Kurenniemen klassikkosatuun. Ammattilaisista koostuvan tuotantotyöryhmän kädenjälki näkyi jälleen näyttämöllä niin puvustuksen, lavastuksen, kuin valo- ja äänisuunnittelunkin osalta, ja samaan aikaan Grubertin taidokkaasti luotsaamien lapsinäyttelijöiden into ja energia sulattivat katsojien sydämet. Esitys saikin jälleen valtavasti kiittävää palautetta, sekä ylistävät lehtikritiikit. Esityskaudella 26.4.-12.5.2019 pidettiin kaikkiaan 9 näytöstä, minkä lisäksi näytelmä esitettiin Kerttulin päiväkodin ja alakoulun yli 200:lle lapselle keikkanäytöksenä.
Kevätkauden lopuksi teatteri toteutti myös jäsenistön pitkäaikaisen haaveen, kun viikonloppuna 25.-26.5.2019 järjestettiin Hirvareiden ensimmäinen teatterileiri. Leirin aiheesta pidettiin jäsengallup, jonka tuloksena opetuksen kohteeksi valittiin näyttämötaistelu ja parkour. Pitkän linjan stunt -kouluttaja ja parkourin aikoinaan Suomeen tuonut Tung Bui toimi opettajana 12 innokkaalle nuorelle, ja leiriä pidettiin niin onnistuneena, että seuraava leiri luvattiin järjestää viimeistään keväällä 2020.
Jo alkuvuodesta oli teatterilla alettu pohtia syksyksi 2019 suunnitellun Nuorisoryhmän näytelmätuotannon kohtaloa. Hirvareiden jäsenmäärän jatkuvan kasvun myötä jäsenten ikäjakauma oli nuorentunut selvästi. Alkoikin näyttää siltä, ettei teatterilta välttämättä löytyisi tarpeeksi yli 14 -vuotiaita nuoria, joilla olisi riittävästi teatterikokemusta Nuorisoryhmässä vaadittavaan taiteelliseen työskentelyyn. Lopulta päätettiinkin, että Hirvarit ei valmista syksylle 2019 lainkaan isompaa näytelmätuotantoa, vaan keskittyy nuorempien jäsenten kurssitukseen ja pienimuotoisempiin keikkatuotantoihin.
Keväällä opintonsa päättäneestä Valmennusryhmä II:sta koottiin siis kaksi ryhmää, joista toinen alkoi harjoitella Haluatko joulupukiksi? -pienoisnäytelmää ja toinen joululauluista koostuvaa esityskokonaisuutta, molemmat Saaristo-Vellingin ohjauksessa.
Hirvareiden syyskauden aloitti jo perinteeksi muodostunut Teatteristartti, ja uusien tulokkaiden myötä teatterin jäsenmäärä kohosi jälleen uuteen ennätykseen, yli 50 lapseen, nuoreen ja aikuiseen. Harjoitusaikatulujen yhteensovittamisessa alkoikin olla haastetta, kun vuoroja piti löytää niin uusille Minihirvareiden ja Valmennusryhmän kurssikerroille, kuin Pikkuhirvareiden, sekä kahden erillisen keikkatuotannon harjoittelullekin. Molemminpuolisella joustamisella aikataulut saatiin kuitenkin sopimaan koulun ja monitoimitalon toiminnan lomaan.
Marraskuussa valmistuivat siis edellisen vuoden Valmennusryhmän jäsenten tuotannot, Haluatko joulupukiksi? -pienoisnäytelmä, sekä 20 -minuuttinen joululaulukokonaisuus, joilla keikkailtiin kouluissa, päiväkodeissa ja yritysten joulujuhlissa yhteensä 9 keikan verran. Vaikka keikkailu olikin normaalituotantoja vaativampaa esitystoimintaa, olivat nuoret esiintyjämme tyytyväisiä kokemuksiin. Kun vielä useampikin tyytyväinen tilaaja halusi varmistaa vastaavaa juhlaohjelmaa myös seuraavaksi vuodeksi, päätettiin tästäkin tavasta tehdä perinne: Keväällä kurssinsa päättävä Valmennusryhmä pääsisi siis aina jatkossa soveltamaan kurssilla opittua käytäntöön heti seuraavana syksynä, pienimuotoisen, ja siksi hiukan matalamman kynnyksen tuotannon merkeissä.
Syykausi päättyi jälleen koko jäsenistön, sekä lähisukulaisten yhteiseen joulujuhlaan, jossa satapäisen osallistujajoukon, hirvipipareiden, joulupuuron, sekä pienimuotoisten esitysten myötä jätettiin hyvästit Hirvareiden viidennelle toimintavuodelle. Juhlassa jaettiin myös ensimäisen kerran palkintopinssit niille jäsenille, jotka olivat olleet toiminnassa mukana teatterin perustamisesta lähtien. Jatkossa pinssejä jaetaan aina kauden päätteksi viiden, sekä kymmenen vuoden jäsenyyden merkkipaalun saavuttaneilla jäsenille.
VUOSI 2020
Koronapandemian leimaama vuosi 2020 oli Hirvensalon Nuorisoteatterille täysin poikkeuksellinen. Kaikkien tälle vuodelle suunniteltujen näytelmien harjoituskaudet jouduttiin lopulta keskeyttämään aivan viime metreillä ja tuotannot siirtämään vuoden 2021 puolelle. Myös taloudellisesti tilanne oli lähes katastrofaalinen, sillä tuotantojen kulut olivat jo suurimmalta osin toteutuneet, mutta esityksille budjetoidut tulot jäivät siis saamatta. Turun Teatterisäätiön, sekä muiden apurahatahojen anteliaan tuen avulla teatterin talous saatiin kuitenkin tasapainoon ja vuodesta selvittiin lopulta plus-mekkisen taseen puolelle.
Pikkuhirvarit
Syksyllä 2019 aloittaneen Pikkuhirvarit -ryhmän ohjaajana jatkoi kevätkaudella Loviisa Grubert. Näytelmäksi oli valittu Gösta Knutssonin tuttuihin lastenkirjoihin perustuva Pekka Töpöhäntä. Keväällä 2020 harjoitukset olivat loppusuoralla ja näytelmä teknisestikin lähes valmis, kun ensimmäinen korona-aalto iski, ja harjoituskausi keskeytettiin, vain 1,5 kuukautta ennen suunniteltua ensi-iltaa 28.4. Tuossa vaiheessa teatterin syyskaudelle oli vielä suunniteltu kaksi muuta tuotantoa, eikä sinne siis mahtunut enää kolmatta. Näin ollen Töpöhännän esityskausi siirrettiin suoraan vuoden 2021 kevääseen.
Uuden aikataulun myötä osa näyttelijöistä ei enää voinut jatkaa ryhmässä, ja heidän tilalleen otettiin paikkaajia sekä Valmennusryhmän nuorista, että entisten teatterin jäsenten joukosta. Esityskauden siirtyminen aiheutti myös sen, ettei näytelmän ohjaaja Grubert voinut enää jatkaa pestiään opiskeluidensa vuoksi. Uudeksi ohjaajaksi valittiin Taideakatemiasta valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja Kaisa Saarakkala, jonka johdolla harjoitusprosessi siis aloitettiin syksyllä 2020 uudelleen lähes alusta.
Nuorisoryhmä
Alkuvuodesta päätettiin, että teatterinjohtaja Saaristo-Vellinki kirjoittaisi Nuorisoryhmälle uuden näytelmän, joka olisi samalla perustajamme ja pitkäaikaisen johtajamme jäähyväistyö, sillä Saaristo-Vellinki suunnitteli jättäytyvänsä freelance ohjaajaksi vuoden 2021 alusta. Löyhäksi juonen pohjaksi Saaristo-Vellinki valitsi kaksi tuttua satua, Liisa ihmemaassa ja Ihmemaa OZ, mutta tavoitteena oli nykypäivään sijoittuva tarina murrosikäisen tytön hämmennyksestä lapsuuden ja aikuisuuden välissä. Näytelmäteksti, Aliisa ihmemaassa, valmistuikin kesäkuun alussa, jolloin se myös luettiin ja annettiin kesän aikana opeteltavaksi.
Kesän lupaavan epidemiatilanteen rohkaisemina harjoitukset aloitettiin luottavaisin mielin elokuun puolivälissä, tähtäimenä alun perin suunniteltu ensi-illan ajankohta 11.11.2020. Jo lokakuussa oli kuitenkin selvää, että uuden, entistä pahemman tautiaallon myötä esityskautta ei saataisi pidettyä suunnitellusti, ja ensi-ilta siirrettiin kevääseen, vain muutamaa viikkoa Pikkuhirvareiden esityskauden jälkeen. Samalla Saaristo-Vellingin johtajankautta jatkettiin vielä pahimman kriisin yli, kesään 2021 saakka.
Valmennusryhmä III
Syksyllä 2019 teatteri-ilmaisun kurssinsa aloittanut Valmennusryhmä III oli keväällä 2020 valmistautumassa lopputyöiltamiin, kun koronarajoitukset keskeyttivät kurssiopetuksen. Iltamat jäivät siis pitämättä, mutta ryhmän toimintaa jatkettiin videoiden ja Whatsappin välityksellä toteutettavin etätehtävin. Kesäloman kynnyksellä kartoitettiin jäsenten jatkohaluja syyskauden suhteen. Näin muodostuneelle, kuusihenkiselle ryhmälle Saaristo-Vellinki kirjoitti joulukauteen sijoittuvan pienoisnäytelmän Petterin posse, jolla oli tarkoitus keikkailla edelliseltä vuodelta tuttuun tapaan joulunajan tilaisuuksissa.
Tuotannon harjoitukset aloitettiin syyskuussa, ja ryhmä ehti jo osittain vaihtuakin, kunnes lokakuussa tehtiin päätös, ettei tuotantoa jatketa pidemmälle: Yhä pahenevan tautitilanteen myötä oli selvää, ettei jouluna 2020 järjestettäisi tilaisuuksia, joihin näytelmää voitaisiin tilata. Jouluaiheisen tarinansa vuoksi näytelmän toteutus päätettiin siirtää suoraan syyskauteen 2021.
Minihirvarit
Lähes puolet syksyllä 2019 kootusta Minihirvarit -opetusryhmästä oli edelliseltä vuodelta jatkavia lapsia. Lasten motivaation tueksi päätettiinkin, että ilmaisutaidon opetuksen ohella ryhmä valmistaa kevääksi 2020 mininäytelmän Velhokoulu Oppivan salaisuus, jonka ohjaaja Loviisa Grubert kirjoitti lasten ideoinnin pohjalta. Keväällä kurssi kuitenkin keskeytyi koronarajoituksiin, ja samalla kokoonpanolla päätetiin siis jatkaa vielä kaudella 2020-2021. Muutama lapsi jättäytyi pois, mutta yksittäisten uusien jäsenten myötä ryhmän koko kasvoi kaikkiaan 14 lapseen. Koska Grubert muutti Helsinkiin, Kaisa Saarakkala aloitti myös tämän ryhmän veturina syksystä 2020 alkaen.
Muu toiminta
Kevään “lock-downin” ja syksyn kokoontumisrajoitusten myötä sekä toukokuulle suunniteltu teatterileiri, että syyskauden päättävä joulujuhla jäivät vuoden 2020 osalta pitämättä. Tammikuussa aloitettu, Hirvareiden historian ensimmäinen vain aikuisille tarkoitettu ilmaisutaidon kurssi taas päättyi maaliskuun kokoontumisrajoituksiin, mutta kurssille toivottiin kovasti jatkoa, kun tilanne sen sallisi. Myös Hirvareiden perinteikäs info- ja ilmoittautumistilaisuus “Teatteristartti” päätettiin peruuttaa, ja näin ollen Hirvarit ei syksyllä 2020 pitänyt lainkaan avointa jäsenrekrytointia, eikä uusia ryhmiä perustettu -ensimmäistä kertaa teatterin historiassa. Toimintaa siis jatkettiin olemassa olevilla ryhmillä, joita kuitenkin täydennettiin kaikkiaan 8 uudella, keväästä saakka jäsenyyttään odottaneella lapsella ja nuorella.